2 grudnia 2016 Udostępnij

Chlorofilina na ratunek organizmowi

Chlorofilina

Chlorofilina jest najczęściej definiowana jako pochodna chlorofilu, a więc tego zielonego barwnika, który powszechnie obecny jest w zielonych częściach roślin. Chlorofil, który możemy wyekstrahować z roślin charakteryzuje się między innymi tym, że jest stosunkowo mało stabilnym barwnikiem naturalnym. Pewnym problemem okazuje się również to, że nie wykazuje się on zbyt dużą odpornością na zmiany pH, a jednocześnie jest wrażliwy nie tylko na zmiany światła i temperatury, ale też na utlenianie. Nie rozpuszcza się on również w wodzie, co sprawia, że już od jakiegoś czasu trwa poszukiwanie jego nieco lepszej formy. Poszukiwania te nie są skazane na niepowodzenie, z pomocą przychodzą nam bowiem chlorofiliny.

Chlorofiliny można uzyskać dzięki hydrolizie alkalicznej oraz odszczepianiu fitolu znajdującego się w cząsteczce chlorofilu. Niewłaściwa dieta, a także styl życia, który pozostawia wiele do życzenia przyczyniają się do tego, że nasz organizm musi współcześnie radzić sobie z licznymi schorzeniami. Na szczęście, możemy ratować nasze zdrowie, choć zadanie to wymaga przede wszystkim zminimalizowania negatywnego wpływu, jaki na organizm ma jego zakwaszanie.

Skutki zakwaszenia organizmu

Przewlekłe zakwaszenie organizmu szybko daje o sobie znać, a jednym z jego pierwszych objawów jest zmniejszenie gęstości krwi. Szybko pojawia się też zmniejszenie masy mięśniowej, a wraz z nim – osteoporoza. Jeśli nerki wydalają więcej kwasów niż powinny, w pewnym momencie przestają radzić sobie z tym zadaniem. Na efekty wcale nie trzeba czekać zbyt długo, najbardziej spektakularnym wydaje się przy tym pojawienie się ich zapalenia, a potem również zwłóknienia i niewydolności.

Kwasica może być też jedną z przyczyn pojawienia się cukrzycy typu 2, chorób dotykających układu krążenia oraz dnu moczanowej i otyłości. Jest też utożsamiana z przedwczesnym starzeniem się naszego organizmu. Chlorofilina posiada kilka charakterystycznych dla siebie cech, jedną z nich są właściwości silnie alkalizujące ujawniające się na poziomie przewodu pokarmowego. Nie tylko pobudza eliminację toksyn, ale również odtruwa środowisko wewnętrzne naszego organizmu. Jest też wyjątkowo silnym antyoksydantem, który może przyczynić się do opóźnienia procesów związanych z utlenianiem komórek i eliminacji wolnych rodników.

Ewelina Kędzierska

Redakcja gitkids.pl