3 grudnia 2016 Udostępnij

Chlorofil i jego zalety

Chlorofil nie jest związkiem nam nieznanym, wiemy bowiem, że mamy z nim do czynienia w roślinach. To właśnie on przyczynia się do tego, że roślina może przetwarzać promienie słoneczne, a tym samym mamy do czynienia z jej wzrostem.

Okazuje się przy tym, że chlorofil ma budowę zbliżoną do tej, jaka charakteryzuje hematoglobinę, a więc składnik występujący w ludzkiej krwi. To właśnie to ostatnie podobieństwo sprawia, że często określa się go mianem roślinnej krwi. Jest ono na tyle doniosłe, że jego odkrycie zaowocowało w roku 1930 Nagrodą Nobla – najbardziej prestiżową w świecie nauki.

Chlorofil i jego moc

Chlorofil już od dawna jest znany medycynie ludowej, która sugerowała, aby stosować go zarówno podczas leczenia ciężkich chorób, jak i wówczas, gdy kuracja zakończyła się powodzeniem, wiadomo jednak, że organizm wymaga dodatkowego wsparcia. Obecnie z powodzeniem stosuje się go między innymi wówczas, gdy chce się ratować zdrowie pacjentów zmagających się z problemem anemii. Nie ma w tym przypadku chlorofil przyczynia się bowiem do stymulacji wzrostu czerwonych ciałek krwi. Ponieważ transportuje on tlen, może wspierać nasz organizm również wówczas, gdy zależy nam na tym, aby stał się on wolny od toksyn. Jego zaletą jest również tonizacja wątroby, korzystny wpływ na pracę nerek, a także odkwaszanie i wzmacnianie całego organizmu.

Może się on okazać nieoceniony również wtedy, gdy zależy nam na poprawieniu równowagi, jaką powinna zachowywać tak zwana mikroflora jelitowa, okazuje się bowiem, że ma on korzystny wpływ na te bakterie, które wspierają nasz organizm. Chlorofil może też uszczelniać naturalną barierę, z jaką mamy do czynienia pomiędzy naczyniami krwionośnymi oraz kosmkami jelitowymi. Ma to duże znaczenie zwłaszcza wówczas, gdy znajdujemy się bezpośrednio po terapii z wykorzystaniem antybiotyków oraz wówczas, gdy naszym problemem są alergie lub nietolerancje pokarmowe.

Naturalna medycyna

Zielone rośliny

Szukając chlorofilu w naszym otoczeniu należy pamiętać, że posiada go każda roślina zielona. Niektóre mają go jednak więcej niż inne, warto więc inwestować w jarmuż, szpinak, pokrzywę, natkę pietruszki, młody jęczmień oraz młodą pszenicę. Chlorofil jest też dostępny w proszku, który sprawdza się znakomicie dodawany do koktajli, nie wpływa bowiem znacząco na ich smak.

Ewelina Kędzierska

Redakcja gitkids.pl